Henrik Khilström förklarar hur du enklast åker genom tullen.
Nyhet
| 2022-03-30

ATA-carnet förenklar resan över gränsen - gör rätt i tullen

En enda ATA-carnet kan innehålla alla dina varor och utrustning som ska med på resan. Det är ett internationellt tullpass som används när varor ska exporteras tillfälligt till länder utanför EU. Och ja, det går mycket snabbare. En stämpel vid tullen är allt som krävs!

Handelskammaren Värmland hjälper hantverkare, servicepersonal, säljare, musiker och tivolipersonal med mera att enkelt köra över gränsen till Norge eller något annat land utanför EU. För den som ofta åker över gränsen vågar vi säga att en ATA-carnet är det enklaste och snabbaste sättet att köra genom tullen och ta med varor åter över gränsen. I Värmland finns de många företag som utför olika typer av arbete utanför EU. Henrik Kihlström, då ansvarig för internationell handel på handelskammaren förklarar.

- Det är många värmländska företag som utför service, montage eller åker på mässor till Norge. Värmlänningar gör också många resor till bland annat USA och Storbritannien.

>> Dessa länder är anslutna till ATA-carnet

Ofrivillig varusmuggling kan bli dyrt. Utan en ATA-carnet får du ställa en garanti mot Tullmyndigheten för de tullavgifter som ska betalas ifall du inte återexporterar varan, sedan får du ansöka om att få tillbaka den erlagda avgiften, det kan ta väldigt lång tid. Likväl som om du ska stå (kanske) i timmar vid gränsen för att tulla in och ut varor. Så varför använder inte fler ATA-carnet?

- Jag tror det handlar om okunskap om att man kan använda sig av en ATA-carnet. Med en ATA-carnet kan du åka upp till tio gånger över gränsen med samma varor under ett år. Ska du åka ännu mer kan du enkelt kopiera den tidigare carneten digitalt och kan då åka upp till tio gånger till. Man spar tid helt enkelt, säger Henrik.

>> 6 svar på frågor om ATA-carnet

Så åker du snabbare igenom tullen

ATA-carnet är en värdehandling som du tar med dig till tullen. Ansökan sker digitalt (www.eata.se) och sen står Handelskammaren som garant gentemot tullmyndigheten för att varorna förs tillbaka igen. Du får med dig ett fysiskt dokument som du visar upp för tullen.

- Om du vill göra en ATA-carnet, nu eller någon gång i framtiden, ska du gå in på webbsidan och fylla i alla dina kontaktuppgifter och godkänna avtal. När du väl ska resa, då är det bara att du matar in vilka varor eller utrustning du vill ta med. För hand eller genom att ladda upp en fil. Har du gjort grundarbetet tar det inte lång tid innan du får ATA-carneten godkänd och stämplad av oss. Du kan hämta den på vårt kontor i Karlstad eller få den skickad med expressbud, berättar Henrik.

Varför måste jag tulla in och ut varor?

En ATA-carnet är ett alternativ till att deponera tull och moms. Ibland kan det vara svårt att veta vilka varor du behöver tulla in och inte. Alexandra Pfeiffer på Handelskammaren Värmland finns behjälplig längs hela processen.

- Allt som du ska sälja eller ge bort i landet ska tullas in. Men exempelvis om du ska ta med verktyg eller maskiner för att utföra ett jobb behöver du en ATA-carnet. En stor fördel är att om du ska skicka fyra servicebilar med samma utrustning, gör du bara fyra kopior av din första ansökan. Vi hjälper många företag att göra första ansökningen men många upplever efter ett tag att det är enkelt, säger Henrik.

>> Kom igång med ATA-carnet. Ta hjälp av Alexandra och Henrik!

Vad är haken med ATA-carnet?

Det finns ingen. Den gör det möjligt att tull- och momsfritt medföra utställningsmaterial, varuprover och yrkesutrustning till närmare 100 länder världen över.

- Vissa av våra kunder och medlemmar kan reagera över att de måste lämna en deposition på varuvärdet när de ansöker om en ATA-carnet. Denna deposition får du dock igen så snart du använt färdigt din ATA-carnet och lämnat tillbaka den till oss. Kostnaden för en ATA-carnet kan variera, men i de flesta fall blir det betydligt lägre jämfört med alternativen.

Vem behöver en ATA-carnet vid tullen?

Alla som tillfälligt ska utföra ett jobb eller visa upp en vara i ett annat land behöver en ATA-carnet. Det är lätt att glömma om man till exempel jobbar som fotograf eller säljare.

- Många säljare åker på mässor i andra länder. Du måste då tulla in och ut montermaterialet. Likväl som en systemkamera du ska fotografera med. Hör av dig om du är osäker på vad man kan ha med sig.

På Handelskammaren utför vi ATA-carnet till stora som små företag. Variationen är därför stor.

- För inte så länge sen gjorde vi en ATA-carnet för ett tivoli som skulle in i Norge. Vi skickade också en stor maskin som skulle tillfälligt användas för en service i en fabrik i USA. Det är kul att se att Värmländska företag jobbar internationellt på den globala marknaden, avslutar Henrik.

Du vet väl om att det ingår en introduktion i ATA-carnet i ditt medlemskap i Handelskammaren?