Johanna Karlin, travbanechef Årjängstravet

Drömjobbet i Årjäng - ”Jag vill tänka nytt och utveckla travsporten”

2018 fick hon drömjobbet – travbanechef på Årjängstravet. Som Sveriges yngsta kvinnliga travbanechef vill hon nu utveckla travskolan och en mer jämställd travsport. Johanna Karlin är ekonom men livet handlar mest om hästar, hästar och hästar…

Travbanan i Årjäng upplevs tyst. Gräset är gult och träden kala från löv. En jordbrun vindpust drar förbi, uppriven av en ensam travhäst och kusk ute på travbanan. Himlen är gråblå och marsvinden isar kallt. Här jobbar Johanna Karlin som travbanechef, i kontoret på berget, med utsikt över travbanan, alldeles bredvid restaurangen och travmuséet.

- Jag trivs här. Vi är tre kvinnor som jobbar på kontoret, vilket är lite ovanligt inom travsporten. Jag vill tänka nytt och utveckla travsporten till att bli mer jämställd. 

Det var inte helt glasklart att Johanna skulle söka tjänsten som travbanechef i en mansdominerad bransch.

- Det är en ”gubbsport”. Jag jobbade som ekonomichef Nordmarkens Motor när tjänsten kom ut. Det var flera som tyckte att jag skulle söka. Med lite boost från vänner och familj så vågade jag söka. Jag fick jobbet! Kul att de trodde och vågade satsa på mig.

Johanna är uppvuxen i Töcksfors. En hästtjej som ville bli advokat. Och hon kom in på advokatprogrammet i Göteborg men valde till slut ekonomiprogrammet i Karlstad. Hon ville inte lämna Värmland. Nu bor hon på landet utanför Årjäng med sambo, bonusbarn och två travhästar. Ett liv som mest handlar om hästar.

En attraktiv tävlingsarena

Förutom att arrangera travtävlingar är Johannas uppdrag att se till att tävlingsarenan är attraktiv, både för besökare, idrottsutövare och partners. Det innebär att det måste vara ordning och reda på anläggningen och stallar.

- Jag brinner för travet och främst för de mjuka värdena. Det handlar inte bara om vinst, även om mitt sinne för ekonomi är bra här. Mitt första uppdrag var att se till att hela teamet strävade mot samma mål. Där tycker jag vi är nu. Personalen är fantastisk!

Hennes uppdrag handlar till mångt och mycket om kommunikation, både internt och externt.

- Det är viktigt att varumärket syns och att vi uppfattas som en bra och seriös anläggning. Jag har jobbat för att få till en levande hemsida och sociala medier med bra flöde. Men det jag brinner mest för är travskolan och att få tillväxt till sporten. Alla ska kunna syssla med trav, amatörer och professionella, unga som gamla, med eller utan rörelsehinder.

Travskolan - en viktig rekryteringskanal

Vid sidan av ekonomistudierna på Karlstad Universitet jobbade Johanna även som travskoleansvarig på Årjängstravet. Det var då drömmen om att få fler unga att söka sig till sporten vaknade. Travskolan är en viktig rekryteringskanal.

- Vi behöver tillväxt i sporten. Jag vill att fler barn och ungdomar ska få upptäcka den positiva påverkan hästar har på oss människor. För mig innebär det återhämtning och terapi. Man jobbar med rutiner och ledarskap. Hästar ger så mycket tillbaka. 

Att inkludera fler i sporten är en utmaning men inte omöjlig. Under pandemin hade de möjlighet att lägga mycket tid på att ansöka om att få bygga en helt ny travskola och utbildningsstall.

- Det blev en omfattande ansökan till arvsfonden. I oktober 2021 fick vi beviljat fyra miljoner kronor för att bygga utbildningsstallet. Det är ett viktigt steg för att kunna inkludera fler målgrupper i travsporten.

V75 lockar 10 000 besökare

I juli varje år är det folkfest i Årjäng. V75 lockar vanligtvis 10 000 besökare till Årjängstravet. Hela staden fylls med glada människor från Sverige och världen. Pandemin har så klart ställt till det och begränsat antalet besökare. Men nu är det dags igen.

- Nu är det förhoppningsvis slut på att tilldela våra besökare en ”ruta” och sittplats på grund av smittorisk. I sommar tänker jag att det är fullt med folk på läktarna, klipporna bredvid banan och serveringarna.

Johanna och hennes medarbetare tycker att Stortravet med V75 är bästa helgen på året. De arbetar mycket och hårt för att få till eventet. Under tävlingsdagarna jobbar alla åtta fastanställda och 40-50 extrainsatt personal. Det är en stor apparat att driva runt.

- Stortravet med V75 är viktig för oss, en tradition och en stor del av varumärket. Det är kul, men efteråt tar vi oss en välbehövlig semester i två eller tre veckor.

Eftersom Johannas liv handlar om hästar, hästar och hästar stannar hon på sitt lugna ställe på landet, vid sjön under semestern. Travhästarna på gården sköter sig inte själva. Som max kanske hon reser en helg till Europa. Kärleken till hästarna är livet.

7 snabba om Johanna Karlin:

Yrke: Ekonom
Jobbar som: Travbanechef på Årjängstravet
Ålder: 34 år
Bor: På en gård i Årjäng, Värmland
Intresse: Hästar (har två egna travhästar varav en ska bli mamma)
Medlem i Handelskammaren Värmland: Ja, Årjängstravet är medlemmar sedan 2019
Deltar på Handelskammarens Värmlands aktiviteter: Ja, Johanna följer med på Affärsresan 2022