Vi är närmre och Warmare

Björn Elfgren vill förändra revisionsbranschen. Han har flyttat från Värmland, tillbaka, ut och tillbaka igen. Nu är det i hjärtat av Sunne han ska driva nya revisionsföretaget Warmare.

Kanske har du träffat Björn Elfgren, en sann entreprenör från Hagfors med en energi som gör att allt känns lite solgult och förhoppningsfullt. Han startade Wint, en automatiserad bokföringstjänst som skulle göra det extremt enkelt för företagare att hålla koll på sin ekonomi. Idag har företaget över 2500 kunder i hela landet. Men Björns entreprenörsresa startade långt tidigare.

- Jag växte upp med bärodling och startade egen jordgubbsodling när jag var 15 år. Det var ”the shit” – att odla jordgubbar och tjäna pengar.

Björn hade som 16-åring 25 anställda, men tyckte inte att han tjänade tillräckligt med pengar. Samtidigt började han hjälpa till med bokföring på ett tryckeri.

- Jag kunde ”data” så jag fick sköta deras bokföring, och så småningom lade jag ner jordgubbsodlingen. Senare flyttade jag till Uppsala för att plugga till revisor. Tänkte att det skulle gå görfort, men det gjorde det inte. Jag jobbade varannan termin och pluggade varannan. Det tog totalt åtta år att bli klar, skrattar Björn.

Tidig hemvändare till Värmland

Efter studierna flyttade Björn tillbaka till Hagfors. Han beskriver det som att han var en ”tidig hemvändare”, och att alla tyckte han var knasig.

- På den tiden ville ingen bo i Hagfors, det var kris och nedstängning. Mina vänner skulle flytta till Stockholm och sa till mig att: det kommer inte att funka, det fattar du väl? Året var 1995 och jag tyckte att det skulle bli häftigt att ta över en revisionsbyrå trots olika utmaningar, och jag fick rätt! Elfgren Revision växte från två till 10 anställda och ingick sedan i revisionsnätverket BDO. Det blev alltmer fokus på teknikutveckling, vilket jag tycker är superkul, så år 2011 startades bokföringstjänsten Wint.

”Ett bra tillfälle att hitta på galenskaper”

I samband med att Wint blev till skiljde sig Björn och satsade allt på att utveckla företaget. Kunderna skulle kunna sköta sin ekonomi på ett enkelt och digitalt sätt.

- Det var ett bra tillfälle att hitta på galenskaper. Jag träffade Anders och Johan, och vi började bygga ett nytt koncept och ett nytt system. Anders var programmerare och bodde i Göteborg. Vi jobbade, bodde hos varandra varannan vecka och hade roligt tillsammans. Wint var väldigt tidiga i branschen med att vara digitala och papperslösa. Vi byggde den automatiska bokföringen för entreprenören i första hand, inte för ekonomen.

Det blev en rejäl tillväxt för företaget. Kunderna slapp tänka på bokföring och moms. Grundbulten i hela idén var bygga snyggt och smart. Wint började efter några år ta in investerare och externa ägare i företaget. Björn slutade som VD på Wint för 3,5 år sedan, men sitter fortfarande i styrelsen. 

Vill förändra revisionsbranschen

Att göra något nytt verkar vara Björns melodi. Och han vågar utmana. Nu handlar det inte om att digitalisera längre. Han vill förändra och bygga en annan typ av hållbart revisionsbolag med bra värderingar. Och han tror på en annan affärsmodell - inte på hög debiteringsgrad, att jaga timmar och jobba som tusan.

- Revisionsbranschen idag belönar systemet och tänket att ”jag har mina uppdrag, det här är min kund”. Jag vill bygga ett bra företag och självklart ska man hjälpas åt. Man ska kunna vara föräldraledig eller bara inte jobba häcken av sig och ändå göra karriär.

Är det något Björn är bra på så är det ekonomi och att bygga företag. När han tidigare digitaliserade bokföringen började han att sakna mötet med människor.

- Våra kunder ska ha nytta av sina revisorer på flera sätt, och verkligen ta hjälp av oss för att bygga bra företag. Vi ska vara tillgängliga med ett stort engagemang. Krångla inte till det har jag alltid tänkt. Och gör det inte märkvärdigt, för det är det inte. Vi kan ju ge en massa bra tips med de insikter vi som revisorer har. Jag tycker att det saknas i branschen. 

”Det är lätt att vara värmlänning”

Väldigt många företagare har en revisor som de inte pratar med. Björn betonar att Warmare ska vara närmre och varmare. En partner som man vill prata med och där man känner att inga frågor är dumma frågor.

- Det är gött att vara värmlänning. Det inger en positiv känsla och det är lätt att träffa människor. Det hjälper till att få kunder tror jag.

Att vara företagsam handlar om att omge sig av företagsamma människor. För Björn är det i hjärtat av Värmland.

- Sunne är ett jättebra ställe att bygga bolag på och jag har människor omkring mig som vill göra nytta. Det känns också givet att vara medlem i handelskammaren Värmland. Jag gillar hela idén att hitta en plats där vi tillsammans gör mer.