Drömmen om trä, hållbarhet och innovation

Städerna växer och arkitekter skapar nya coola stadsdelar, allt mer ofta i material som inte gör så stort avtryck på miljön. Carl Humble drivs av att bygga komplexa, hållbara och innovativa byggnader i trä. Och på stora Enso i Grums gör han just det!

För den som inte är insatt är en planka och en bräda samma sak. Inte för Carl. Han har en passion för trä och hållbarhet som är svår att beskriva i ord. Som tur är finns det en plats i Värmland där han får förverkliga sina drömmar – på Stora Enso i Värmländska Grums. Sen 2018 tillbaka jobbar han som project manager på Building Solutions.

- Jag har hand om Stora Ensos mest komplexa och strategiska projekt. De kan ligga var som helst i världen. Just nu jobbar jag bland annat med Wisdome Stockholm som invigs i december 2023. I övrigt går min tid mest till att projektleda vårt nya huvudkontor i Finland där jag också är ansvarig, berättar Carl.

Wisdome Stockholm. Foto: Tekniska Museet

Tekniska museets innergård framträder nu Wisdome Stockholm som en blomstrande innovation. Med sin spektakulära träbyggnad utmanar den gränserna för vad som betraktas som tekniskt möjligt. Taket är ett böljande rutnätssystem som spänner 24x48 meter, byggt i laminerat fanervirke från Stora Ensos fabrik i Finland. Inuti byggnaden finns även en 12 meter hög, 22 meter i diameter, dome byggd av korslimmat trä från Grums. Carl har varit inblandad i det unika projektet sedan idéstadiet till invigning.

- Stora Enso är huvudpartner i projektet, vi vill visa vad som är möjligt att göra i trä. Jag gjorde den första budgeten precis när jag började på Stora Enso. Under de senaste fem åren har jag jobbat intensivt i strävan efter en lösning som inte kompromissar med arkitekturen, samtidigt som den möjliggör effektiv produktion och konstruktion. Mitt mål har varit att utmana gränserna för vad som är möjligt att åstadkomma med trä. Nu är jag fast besluten att leverera och optimera varje enskild del i processen. Det är häftigt att Wisdome är baserat på en industriellt producerad standardprodukt från bland annat Värmland har bidragit till dess tillverkning. Och att det i slutändan blir en publik byggnad som är tillgänglig för alla.

Taket är ett böljande rutnätssystem i fem lager av träbalkar som når en spännvidd på 48 meter – helt utan pelare. Foto: Tekniska Museet

Kärleken till att bygga hållbart

På Gruvöns sågverk tillverkar Stora Enso korslimmat trä (CLT, cross laminated timber) sen 2019. En produkt som ersätter fossilbaserade material med förnybara material inom byggindustrin.

- Det är coolt att få vara med på den här resan. Och att få vara med och verkligen spänna bågen och visa vad som går att göra i trä. Mitt jobb är lite som att öppna ett skafferi - ta något och göra något fantastiskt av det. Tänja på gränserna.

Carl drivs av att jobba med hållbarhet, små- och storskaligt. Att bygga storskaligt i trä påverkar miljön mindre. Mycket om du frågar Carl. Passionen för att bygga i trä eskalerade efter gymnasiet.  

- CSN känner till mig… Jag började att utbilda mig till maskiningenjör men hoppade av och flyttade till Mariestad för att läsa till bygghantverkare med inriktning på kulturvård. Det var spot on – jag fick jobba med trä i sin renaste form.

Som färdigexad timmerman ville Carl mer. Och han var intresserad av matte och fysik. Att vara byggingenjör skulle det bli det bästa av två världar. Så det blev tre år till på Universitetet i Karlstad. När han sen fick erbjudande om att börja jobba på Stora Enso blev det jack pot.

- Jag jobbar med trä med världen som arbetsfält. Och här är det ett väldigt bra företagsklimat – man blir aldrig bromsad i sin kreativitet. Otroligt kul att det finns såna möjligheter i Värmland.

Trä, trä och trä…

Carl Humble står framför sitt hur i Segersta
Carl Humble framför familjens gård i Segerstad.

Carl bor med sin familj på en gård i Segerstad utanför Karlstad. Trähuset är över 200 år gammalt. Det har en träbåt. De äger skog och värmer upp gården genom att elda trä. Hans fru Mikaela driver Wermlands Byggnadsgille som renoverar gamla timmerhus. Trä, trä, trä…

- Vi älskar trä. Vi fick köpa huset som inte varit till salu på 100 år och förvalta vidare en kulturbyggnad. Huset är hårt renoverat på 80- och 90-talet. Nu ska det tillbaka till sitt ursprung.

Huset är dock 300 kvm stort så renoveringen vid sidan av heltidsjobb och tre barn tar tid. Dessutom har Carl en massa andra träprojekt igång.

- Jag har renoverat ett hus till min mamma nära oss. Vi har kombinerat korslimmat trä med traditionell byggteknik. Resultatet blev superbra. Nu håller jag på att bygga en bastu med en stomme av korslimmat trä.

Att trä är framtidens byggmaterial är tydligt. Att det går att bygga spektakulära byggnader i trä – det bevisar både Stora Enso och Carl.