Nyhet
| 2023-01-12

Konkursvåg över Sverige – men inte i Värmland!

Höga energipriser, höga räntor och oro i omvärlden skakar om i näringslivet, men hittills har värmländska företag visat sig vara tåliga.  

Vi tar hela tiden del av oroväckande rapporter om sämre tider och lågkonjunktur. Och visst ser vi också företag och branscher i Värmland som sliter med ökade kostnader, där oron och osäkerheten är stor om vart situationen tar vägen.

Men det finns också några ljusglimtar. Regeringens besked om utökat skatteanstånd är såklart välkommet för att hantera likviditeten på kort sikt. Vår senaste rapport om hur företagen i Värmland mår visar också att många företag fortfarande har en hög efterfrågan, där man på olika sätt lyckats parera höjda kostnader, om än med minskad marginal som följd. Och den konkursvåg som sköljer över Sverige har, hittills, inte drabbat Värmland på samma sätt.

Konkurserna i landet verkar drabba alla typer av branscher. Sett till de aktiebolag som gått i konkurs i Värmland de senaste månaderna går de flesta att finna inom handel.

*Siffran för dec 2022 är fortfarande preliminär.

I andra änden av konkurser och varsel har vi nystartade företag. Jämfört med 2021 så föll nyföretagandet i Sverige med 5,9 procent under 2022. I Värmland är samma siffra 2,12 procent. Ser vi på den senaste månadens utveckling så steg nyföretagandet i Värmland med 21,97 procent. Vi kan alltså glädjas åt att värmlänningar fortsätter att starta företag även om läget framåt är osäkert.

Den senaste tidens oro har gjort att ni blivit grymma på att göra snabba anpassningar och ställa om. En kunskap och lärdom som är bra att ha i ryggen även nu, när några av er går ett tufft 2023 till mötes.

Du inspirerar företag runt omkring dig genom att dela med dig av dina berättelser, om hur ni mår, vad ni behöver och vad ni tror om framtiden. Och våra gemensamma tankar blir en viktig input till beslutsfattare såväl regionalt som nationellt. Tillsammans är vi grymma! Håll utkik efter våra rapporter i vår!