Frida Johansson, VD Handelskammaren Värmland
Nyhet
| 2022-01-26

Vi fortsätter att lyfta det orimliga utfallet för sträckan Oslo-Stockholm i den nationella planen.

Idag gjorde vi en dragning för riksdagspartiernas trafikpolitiska talespersoner under Region Värmlands seminarium.

”Ibland kan det vara svårt att vara en enad röst för 1200 företag, men i den här frågan är det lätt. Många samtal rör eller präglar det här stråket”, säger Frida Johansson, VD på Handelskammaren, under dagens möte om vikten av att få till en snabb tågförbindelse och dubbelspår mellan Oslo och Stockholm.

Det finns två behov som sticker ut enligt Frida.

  • Större arbetsmarknadsregion. Många företag skriker efter kompetens. Att kunna bo i Västerås och arbeta i Karlstad, eller bo i Arvika och arbeta i Örebro. Det är jätteviktigt för tillväxten i regionen.
  • Ökad kapacitet för gods.

Handelskammaren Värmland jobbar intensivt tillsammans med Stockholm och Mälardalen gällande Oslo-Stockholm 2.55.

Det är viktigt att det inte bara blir en utredning. Då blir det stopp i maskineriet. Satsar man inte nu bidrar det till sämre tillgänglighet och lägre tillväxt.

”Utebliven investering ger lägre tillväxt och det är klart att det gör ont. Vad vill riksdagen? Vi kan konstatera att den nationella planen inte över huvud taget för oss mot målet. Jag är en obotlig optimist men hur man än vänder och vrider är en utebliven satsning ett stort hinder mot att regionen ska växa”, säger Frida.

Jonas Karlsson, VD Oslo-Stockholm 2.55 är tydlig med att det finns ett unikt tillfälle just nu. Norge har redan tagit beslut om att starta en utredning för sträckan. Alla har kanske inte uppfattat hur Norge ser på projektet. Det finns en stor vilja att gå in och titta på förbindelsen. Resandet med tåg istället för flyg mellan Oslo-Stockholm är viktigt för klimatet och tillväxten.

Nu behövs en reell politik i finansieringen eller hitta alternativa finansieringar tillsammans med Norge.

Här kan du läsa mer om den nationella transportinfrastrukturplanen