Transportplaneraren Lars Spångberg framför Uddeholms logotyp

Lars sommarjobb blev en heltidstjänst som transportplanerare på Uddeholm

Lars Spångberg hade alltid jobbat med människor i någon form. Men när jobbet på behandlingshemmet blev för slitigt mentalt sa han upp sig utan att ha något nytt jobb på gång. Ett beslut som tog honom till Uddeholm i Hagfors och stålindustribranschen. Där kom han att lära sig om transporter till Argentina, Turkiet och många, många fler länder. Hamna i diskussioner med iranska agenter, och utbilda sig inom import och export.

– Jag hade sommarjobbat på Uddeholm innan, så jag tänkte väl att jag söker ett sommarjobb där så jag har något att göra. Och så fick jag ett jobb på lagret där jag varit tidigare, berättar Lars.

– Min pappa jobbade på Uddeholm då, så han ringde upp mig och sa att han tyckte jag skulle söka ett sommarjobb som fanns på kontoret i stället – jag hade ju redan fått ett jobb på lagret då. Men han insisterade och sa till mig att ringa dit för det var en som skulle gå i pension där. Jag minns att jag svarade honom: ”Nej, jag vill inte vara på Uddeholm heltid.” Jag tänkte så då, skrattar Lars.  

Men han ringde ändå, och fick jobbet på kontoret. Bara några månader senare frågade de om han ville vara kvar på heltid. Han sa ja, och nu är han inne på sitt 13:e år på Uddeholm. Och han trivs som han säger: Väldigt bra!

Jobbar med transporter, tull och exportkontroll

I grunden är Lars transportplanerare vilket innebär att han sköter alla Uddeholms sjötransporter av det verktygsstål de tillverkar till bland annat Nord- och Sydamerika, och ordnar med den tull som behövs för dem. De senaste åren har han även arbetat med exportkontroll. Det är alltså han som har koll på vad de får skicka vart, bedömer allt nytt material som Uddeholm tar fram och kontrollerar att det är okej att skicka leveransen till mottagaren utifrån de regleringar som finns.

– Jag hade ingen koll på leveransvillkor innan jag började på Uddeholm. Första tiden när jag jobbade här hade jag ingen koll heller egentligen. Jag bara gjorde det de andra hade gjort och följde mallar. Sen började jag få frågor från kunderna: ”Vad innebär det om jag vill göra så här?” Då fick jag börja fundera och snappa upp lite här och där. Sedan dess har jag gått många utbildningar, bland annat Incoterms 2020 med Peter Hellman som lärde mig mer om leveransvillkor.

Viktigt med exportkontroller

Men alla kunder får Uddeholm inte skicka sitt verktygsstål till. Finns kunden med på en internationell spärrlista får de inte handla alls med kunden.

­– Vi försöker hela tiden rullande hålla på med exportkontrollen i bakgrunden när vi handlar med olika kunder. När en kund spärras är det bara jag och en till som har behörighet att låsa upp kunden eller ordern som är låst. När kunden blir låst gör vi en kontroll av företaget och bestämmer om det är okej att släppa igenom det.

Lars minns särskilt den gången USA hade lagt in en handelsspärr mot en kund i Iran innan han hunnit upptäcka det. Trots att de alltid kontrollerar nya kunder löpande för att minimera sådana problem. 

– För några år sedan när det öppnades upp för att göra affärer med Iran fick vi problem med en kund som var spärrad. Då hade vi en skeppning på gång när USA la in en sanktion att det var totalstopp för handel med landet. Så då fick vi välja … Ska vi bryta kontraktet på det vi har kvar, eller ska vi bryta sanktionen? Det blev att vi bröt kontraktet. Det skulle bli för dyrt att gå emot sanktionen som USA utfärdat.

Det hela slutade med att agenten i Iran hotade med att anmäla dem till EU. Så för att hålla sig uppdaterad kring sanktioner och exportkontroll – och slippa bryta kontrakt – lägger Lars och hans närmaste kollega en stor del av sin tid på att hålla sig uppdaterade och på att utbilda sig.

Går utbildningar och läser nyhetsbrev

– Vi prenumererar på nyhetsbrev från Handelskammaren, Tullverket och liknande. Får man informationen kan man snabbt se om det är något man behöver ha koll på. Vi utbildar oss även via jobbet. Jag har bland annat utbildat mig i Sanktioner och exportkontroll och Import- och exportdokument hos Handelskammaren. Sen har vi även internetsidor som vi behöver ha koll på – det tar sin tid.

Det som bara skulle vara ett sommarjobb blev ett heltidsjobb med inslag av både agenter, sanktioner och utbildningar inom import och export. Men Lars jobbar fortfarande med människor. På ett annat sätt, och med lite fler nationaliteter än han gjorde tidigare.