Lars Wingefors, vd Embracer Group

Lars Wingefors värmländska pärlor

Lars Wingefors har haft en otroligt spännande resa de senaste fyra åren sedan hans företag Embracer Group börsnoterades. Men eftersom han helst blickar framåt jobbar han nu för att ta ytterligare steg på den globala scenen och bygga Embracer till nästa nivå. Samtidigt är han glad för att kunna verka kvar i Värmland, som han tycker är fantastiskt på många sätt. 

– Det viktigaste är inte Värmland i sig, utan att jag känner en trygghet i min egen kultur och härkomst och att jag är stolt över min egen hembygd. Det försöker jag använda till min och moderbolagets fördel, istället för att försöka vara någon typ av ”global medborgare", för det är ganska opersonligt. 

I Värmland finns det många platser som ligger Lars extra varmt om hjärtat:

Östra Ämtervik och Mellan-Fryken

– Här är jag uppvuxen nära Selma Lagerlöf och Frykens spännande kulturhistoria. Jag älskar historia och mellan Hagudden i Nilsby och Sunne kan man se allt från bronsåldersgravar till spår av hur den moderna industrialismen växte fram och mystiken med Frykens djup. När Freja sjönk påverkade det bygden ganska länge, och sen när Freja togs upp så var det en stor sak. Till min stora glädje verkar det som de ska försöka få liv i den där båten igen.

Branäs

– Branäs har blivit mer för mig än en skidbacke. Vi har ett hus där som blivit en retreat som ger oss i familjen möjlighet att komma undan vardagen lite, tända en brasa och komma varandra lite närmare rent fysiskt.

Kulturidkare

– För mig är kulturen väldigt viktig, och det har blivit allt viktigare med åren. Jag uppskattar kreativa människor som verkligen går in i sin konstnärliga bubbla och finner uttryck i det och arrangerar utställningar och liknande. Goda exempel är Sven-Ingvars, Västanå Teater, familjen Broos och Borgvik.

Nobelmuséet i Karlskoga

– Där finns en spännande industriell interaktiv historia, med experiment som är intressant för barn och vuxna som många värmlänningar kanske inte riktigt känner till. Från Nobel och genom hela Bofors historia har det funnits otroligt duktiga ingenjörer och människor som fortfarande verkar där. 

Foto: Thomas Arnroth

Fler Värmestertips: