” Om du inte har koll, betalar du onödigt mycket tull.”

Tull är bara en fast kostnad. Nä, inte om du frågar Kristian Sördell-Halse. Det finns pengar att spara. Mycket. Och det handlar inte om kryphål, utan genom att kunna lagstiftningen. Identifiera vad du kan göra för att spara pengar.

Kristian Sördell-Halse är något av en guru när det kommer till tullfrågor och internationell handel och har över 20 års erfarenhet. Numer äger och driver han Simplicus AB från Arvika och Stockholm, där han både är konsult och utbildare i tullhantering på universitet, högskolor, yrkesutbildningar och Handelskammaren Värmland.

- Jag har jobbat med logistik länge men 2003 började jag jobba hos Tullverket som logistikspecialist. Där var min uppgift att gå igenom tullprocesser hos företag för att utveckla tullförenklingar. Sen bytte jag och arbetade på ett tullombud och fick se den sidan av tullarbetet. Jag har också arbetat som tullansvarig på ett globalt läkemedelsföretag så jag har perspektiv från alla sidor av tullhanteringen, berättar Kristian.

Mixen av storstan och landet passar honom. Med en fot i Stockholm och en på gården utanför Arvika har han uppdrag över hela Sverige. Rätt gött liv om han får säga det själv.

” Folk brukar haja till när de förstår att en produkt kan bli tullfri”

Ofta är det ekonomiavdelningen eller logistikavdelningen som jobbar med tullfrågor på små till medelstora företag. När tullfrågor inte är huvudsysslan, är det lätt att bara ”köra på” och missa att de ofta med små medel kan spara mellan 2-15 procent av inköpskostnaden på tullavgifter.

- Om du inte har koll, betalar du onödigt mycket tull. Har du koll kan du slippa det genom att söka rätt tillstånd eller kunna frihandelsreglerna. Ibland kan det löna sig att köpa dyrare varor från Tyskland än billiga från Kina, på grund av frihandelsavtal. EU-tillverkade produkter kan bli lönsammare i slutändan. Folk brukar haja till när de förstår att en produkt kan bli tullfri, säger Kristian.  

Att utbilda sig är en enkel åtgärd för att få mer koll på läget. Små kunskaper gör stor skillnad. Det kan Kristian vittna om.

- Flera av de som går min utbildning Effektiv tullhantering sätter igång och gör förändringar direkt efter. En person hade till exempel sett över transportföretagen som gjorde alla deras tulldeklarationer och samlade dem till ett tullombud. Genom att gå från nio till ett företag som gjorde deras tulldeklarationer fick de mer överblick, kontroll och såg möjligheter till besparingar. Där sparade de mycket pengar.

Utbildningen ger ringar på vattnet och blir en ögonöppnare för många. Både de som importerar och exporterar. Kristian är nu inne på sin fjärde utbildning i tullhantering med Handelskammaren Värmland och han ser en trend att insikterna deltagarna får gör att fler på företagen vill gå samma utbildning.

Bli mindre rädd när brevet från Tullverket anländer

Har du kunskap gör du rätt. Och du spar tid och pengar. Utbildningarna vänder sig till alla som jobbar med import och export. Det kan vara allt från lagermedarbetare till ekonomichef och VD.

- Jag tycker de fyra utbildningarna som ingår i Handelskammaren Värmlands certifiering för import- och exporthantering är toppen! De gör att du får koll och känner dig säker. Du behöver inte vara rädd när ett brev från Tullverket öppnas eller Tullverket ringer, du har kunskapen för att göra rätt. Och postar brev och ringer gör dom, säger Kristian.

Det är också viktigt att ha kunskap om vad som gäller när du reser med varor över gränser.

- Det är superviktigt att du har en ATA-carnet när du ska åka till ett annat land och har med dig utrustning eller mässmaterial. Då slipper du tull både på vägen in och ut. Och åker du bara över gränsen kan det bli dyra böter. Jag tror att det är många som av ren okunskap missar detta, säger Kristian. 

Kristian betonar att det är viktigt att hålla sig uppdaterad på alla tullregler. Hans tips är att läsa på Tullverkets och EU-kommissionens hemsida, fråga Handelskammaren Värmland om hjälp och hans lifehack är att spana in finska tullen, som han upplever förklarar tullregler på ett pedagogiskt bra sätt.