Zlatimira från BVT Sweden med en världskarta i bakgrunden

Bulgarisk logistikexpert i Värmland

75 procent av alla BVT-ventiler exporteras bland annat till Brazilien, Turkiet, Frankrike och Asien. Att logistiken fungerar är avgörande och här krävs en person med huvudet på skaft.

”Det är en utmaning att jobba med logistiken här, speciellt eftersom det är olika regler för olika länder. Allt går jättefort, med snabba deadlines och man måste se till att hänga med i alla nya regler”, säger Zlatimira Abadzhieva, project coordinator and logistics på BVT Sweden.

När Zlatimiras man fick jobb som forskare på Karlstads Universitet valde hela familjen att flytta med till Värmland från Bulgarien. Hon är ekonom i grunden men när hon fick jobb på BVT var det handelsdokument hon skulle komma att bli expert på.

”Jag gick utbildningar hos Handelskammaren och har bland annat lärt mig frihandelsavtal, ursprungscertifikat och ata-carnet. Med fördjupade kunskaper spar jag och företaget tid och pengar. Jag gick också med i skeppningsnätverket där jag fick lära av och dela erfarenheter med andra som hade en massa erfarenhet. Nätverket kan jag verkligen rekommendera andra i samma roll att gå”, säger hon.

Zlatimira är imponerad över hur många spännande och globala företag det finns i Värmland. Det som från början var tänkt att bli ett år i Värmland är nu uppe i fyra. Hon pratar mer eller mindre flytande svenska, men på BVT Sweden är engelska det hon använder mest.