Med världen som arbetsplats

BVT Swedens ventiler reglerar ånga i kraftverk - en svensk innovation och tradition från Säffle. Med en stor dos ingenjörskonst och entreprenörsskap levererar de kundunika produkter till 39 länder.

I Säffle sitter ett gäng ingenjörer som förstår sig på tekniska utmaningar som materiallära, termodynamik och mekaniska konstruktioner. Även om tekniken är dagsfärsk så skvallrar den nyrenoverade kontorsbyggnadens arkitektur, med inslag av 50-talet, om en historia som suttit i väggarna länge.

”Vi experter med över 30 års erfarenhet av turbinbypass, ångkonditionering, temperaturkontroll, design och tillverkningsprocesser. Ångkonditionering har varit en del av Säffles historia i mer än 100 år tack vare uppfinnaren Dr Torsten Källe som grundade Källe Regulatorer”, säger Peter Kull, vd på BVT Sweden.

BVT-ventilerna alla unika och specialanpassade för att olika typer av kombikraftverk, främst till gasverk, sopförbränning, solkraft. Ventilerna som skeppas ut i världen kan vara mellan en och fyra meter stora.

En raketstart - från 0-100 miljoner kronor i omsättning

I slutet av 2018 bestämde sig de tre värmländska ingenjörerna Peter Kull, Sören Viktorsson och Lars Wall att starta BVT Sweden.

”Vi såg vår chans att plocka upp erfarna ingenjörer för att bevara produktion och kunskapen i Värmland. Samtidigt fick vi bra support av Region Värmland samt externa finansiärer för att starta upp bolaget. Med tanke på att vi startade på 0 och i år har 100 miljoner kronor i omsättning ser vi även på en ytterligare expansion inom detta segment”, säger Lars Wall, försäljningschef på BVT Sweden.

På grund av att deras ventiler klarar högt tryck och höga temperaturer har de nischat sig väl på världsmarknaden.

Världen behöver fler gröna energikällor

”I dessa tider, när världens elkraftproduktion står inför en stor omställning och fler vill skapa gröna energikällor spår vi att efterfrågan på våra ventiler kommer att öka”, säger Lars.

Han tror att de kommer att vidareutveckla och sälja än fler ventiler för solkraft, speciellt till Kina som måste ställa om från kolkraft.

”Säg att vi bara skulle få 30 procent av Kinas efterfrågan på ventiler till solkraft, då har vi att göra länge framöver.”

Bulgarisk logistikexpert i Värmland

Zlatimira Abadzhieva är project coordinator and logistics på BVT Sweden och jobbar dagligen med handelsdokument.

75 procent av alla BVT-ventiler exporteras bland annat till Brazilien, Turkiet, Frankrike och Asien. Att logistiken fungerar är avgörande och här krävs en person med huvudet på skaft.

”Det är en utmaning att jobba med logistiken här, speciellt eftersom det är olika regler för olika länder. Allt går jättefort, med snabba deadlines och man måste se till att hänga med i alla nya regler”, säger Zlatimira Abadzhieva, project coordinator and logistics på BVT Sweden.

När Zlatimiras man fick jobb som forskare på Karlstads Universitet valde hela familjen att flytta med till Värmland från Bulgarien. Hon är ekonom i grunden men när hon fick jobb på BVT var det handelsdokument hon skulle komma att bli expert på.

”Jag gick utbildningar hos Handelskammaren och har bland annat lärt mig frihandelsavtal, ursprungcertifikat och ata-carnet. Med fördjupade kunskaper spar jag och företaget tid och pengar. Jag gick också med i skeppningsnätverket där jag fick lära av och dela erfarenheter med andra som hade en massa erfarenhet. Nätverket kan jag verkligen rekommendera andra i samma roll att gå”, säger hon.

Zlatimira är imponerad över hur många spännande och globala företag det finns i Värmland. Det som från början var tänkt att bli ett år i Värmland är nu uppe i fyra. Hon pratar mer eller mindre flytande svenska men på BVT Sweden är engelska det hon använder mest.

>> Nyfiken på Värmlands företag? Här hittar du alla våra 1200 medlemsföretag