Päivi leendes med solglasögon lutad mot ett räcke. Blå himmel i bakgrunden.

Våra bästa tips för att nätverka i alla situationer

I mötet mellan människor görs affärer, samarbeten påbörjas och nya idéer föds. Ett stort och brett kontaktnät är en framgångsfaktor i bland annat försäljning. Många affärer görs också tack vare personliga rekommendationer.

Vi bad vår kollega Päivi Johansson att dela med sig av sina bästa nätverkartips.

3 tips innan du ska börja nätverka

1. Fundera på vilka nätverk du ska gå på. Vilka som passar just dig hänger på vilka mål du har. Är det fokus på lärande eller att skapa kontakter?

2. Var finns ditt nätverk? Titta omkring dig bland etablerade nätverksarenor, invigningar, jubileer, frukostmöten samt olika organisationer och föreningar.

3. Begränsa dig inte till nätverksträffar och andra tillfällen då det förväntas att du ska träffa massor av nya kontakter. Var nyfiken på andra människor. För du kan lika gärna stöta in i din nästa kund i kassakön på Ica på träningspasset i gymmet eller via barnens föreningar.

5 tips för under tiden som du nätverkar

1. Gå fram till någon som du inte känner och säg hej.

2. Berätta kundnyttan av det du gör.

3. Berätta varför du brinner för ditt jobb.

4. Berätta vad som skiljer dig/er från andra.

5. Ställ öppna frågor.

5 öppna frågor du kan ställa när du nätverkar

Ett beprövat knep för att få igång en konversation eller för att få den att fortsätta är att ställa öppna frågor som:

1. Varför då?

2. Intressant! Kan du utveckla det lite mer?

3. Kan du ge något exempel på det?

4. Hur menar du då?

5. Varför tror du att det är så?

Nätverkande handlar om att vara genuin och äkta för att skapa förtroende. Bygg relationer genom att tydligt visa att du kan och framför allt vill hjälpa andra.
päivi johansson
Päivi Johansson

5 tips för att sticka ut

I affärssammanhang är det ofta liknande klädsel, uppförandekoder och så vidare. Därför kan det vara svårt att komma ihåg vem som är vem. Här är tips som gör att du sticker ut:

1. Lägg till en annorlunda detalj i din klädsel som en färgglad scarf eller fluga.

2. Rita något på din namnbricka.

3. Våga ställa frågor vid seminarier och dragningar. Genom att vara en aktiv blir det enklare för andra att lägga märke till dig. Det ökar också chansen att andra inleder ett samtal med dig, eftersom de kan ta dina frågor som utgångspunkt efteråt.

4. Ge konkreta exempel på hur du hjälpt en viss kund.

5. Lyssna mer än du pratar.

3 tips som du alltid kan du utmana dig själv att göra

1. Presentera alltid ditt eventuella sällskap. Oavsett om du deltar i nätverk eller möter någon på stan och har en kollega eller vän med dig.

2. Håll tiderna vid en presentation inför en grupp. Det fixar du genom att ha förberett dig.

3. Sälj inte. Visar du intresse får du säkert frågor tillbaka. När någon frågar vad du gör då använder du din hisspresentation. Aldrig tvärt om.

3 tips efter du har nätverkat + ett bonustips

1. Lägg till personen som du pratat med på Linkedin. Vilka är personens kontakter? Kanske har ni gemensamma? Personen kanske känner viss person du vill komma i kontakt med?

2. Skicka ett tack för ett trevligt möte. Berätta att du uppskattade mötet, bekräfta något som ni diskuterat, fråga om ett möte för att se hur ni kan hjälpa varandra och utbyta idéer.

3. Underhåll dina kontakter.

Bonustips! Skicka mejl med artiklar, tips på event och andra saker som får dig att tänka på personen du träffat och vill hålla kontakten med. Men överdriv inte, du vill inte verka alltför på.

Kommande nätverksträffar