Tillsammans får vi fler att välja Värmland

Debattartikel i NWT fredag 21/9: Vi arbetar med att stärka bilden av Värmland i Sverige och göra det här till en ännu bättre plats att leva på och arbeta i. Det är helt avgörande om vi ska lyckas få människor att välja Värmland, Frida Johansson.

Vi älskar Värmland och vill att fler människor flyttar hit. För att lyckas med det måste vi alla dra vårt strå till stacken för att göra Värmland ännu mer attraktivt. Efter det, ja, då måste vi berätta om det!

Det går bra för oss just nu. Företagen i Värmland slår rekord, investeringarna är högre än någonsin och det byggs på många håll och kanter. Det värmländska handelsnettot utgör i dag cirka 20 procent av det svenska, vi har högre produktion per anställd än genomsnittet i landet och vi ligger i toppskiktet vad gäller varuexport per anställd i Sverige. Något vi är glada och stolta över. Men det innebär också att behovet av kvalificerade medarbetare ökar. Vi måste få fler att vilja flytta hit och vara en del av den resa vi påbörjat.

Tillsammans med medlemsföretag och kommuner arbetar vi därför varje dag med att lösa detta. Vi arbetar med att stärka bilden av Värmland i Sverige och göra det här till en ännu bättre plats att leva på och arbeta i. Det är helt avgörande om vi ska lyckas få människor att välja Värmland.
Vi måste erbjuda en levande och kreativ plats att bo på, en livskvalitet som möter målgruppens önskemål och drömmar och som får dem att vilja vara en del av vår framtid, skriver Frida Johansson.
I dag är vi på plats på Löfbergs Rosteri & Kaffebar i Stockholm. För andra året i rad anordnar vi ”Värmland Nästa”, ett koncept för att få fler att upptäcka Karlstad och Värmland. Tillsammans med ett urval av spännande värmländska företag och hemvändare har vi bjudit in några av de som en gång lämnat länet för att söka lyckan någon annanstans.

Vi kommer berätta för dem hur bra det går, vilka möjligheter som finns och varför det moderna Värmland, med Karlstad som nav, sätter livet i fokus. Sedan vi förra året lanserade konceptet har en rad familjer valt att flytta tillbaka till Värmland. Enormt glädjande och ett bevis på att vi lyckas om vi tillsammans hjälps åt.

När ÅF och Ungdomsbarometern tidigare i år släppte sin rapport om hur personer i åldern 15–35 vill leva och bo i framtiden framgår det att många av dem kan tänka sig att bo i mellanstora städer. Städer som Karlstad, Gävle och Örebro. Men det kommer inte av sig självt. För att få dem att flytta till en stad som Karlstad och Värmland krävs det, för nära hälften av dem som svarat att stadens identitet speglar deras egen. Enligt rapporten har unga personer starka ideal och vill bidra till ett bättre samhälle och de ser sig ofta som miljövänner, antirasister och feminister.

Med andra ord kan vi inte med enbart fina tillväxtsiffror, ett globalt näringsliv och högklassig forskning få människor att flytta hit. Det krävs andra värden för att få människor att känna sig hemma. Vi måste erbjuda en levande och kreativ plats att bo på, en livskvalitet som möter målgruppens önskemål och drömmar och som får dem att vilja vara en del av vår framtid. Unga vill inte bara fokusera på sina jobb, utan även på sin hälsa, sina familjer och de sociala sammanhangen och då är det lättare att leva i en mellanstor stad.

Vi som har de här frågorna på vårt bord, det vill säga näringslivet och det offentliga, men också alla vi som bor i Värmland, måste våga tänka nytt och utmana oss själva. Vi måste identifiera det som gör Värmland unikt, utveckla vårt sätt att arbeta och sedan börja berätta om det på nya sätt. Men vi kan inte göra det på varsitt håll. Vi behöver göra det tillsammans.

Lyckas vi med det här arbetet kommer vi få se fler familjer i Värmland kommande år. Familjer som väljer bort trafikköer och trängsel i storstäderna till förmån för ett liv i en mellanstor stad där man kan leva det liv man vill och tror på. Vi tror på Värmland och det hoppas vi fler ska göra efter vår dag här i Stockholm.

Frida Johansson
Vd, Handelskammaren Värmland.

Läs debattartikeln i NWT

Copyright © Handelskammaren Värmland | Läs vår integritetspolicy

jail